Brand
NUTRIVERSUM
OPIS PROIZVODA
Izolat proteina surutke
Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.
Primarna razlika među ovim oblicima je tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, kao što su jaja, soja, kazein (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Pored toga imaju i dobre karakteristike pri mešanju sa drugom hranom i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Proteine surutke karakteriše i visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Posle intenzivnih treninga mišićima je potreban trenutni unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Pošto su izolati visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, to ih čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke je idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog izuzetno niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, odličan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Iako se lako vare i bezbedni su za upotrebu, proteini surutke se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene. Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a u odredenim slučajevima i veće doze. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase (ako je biološka vrednost proteina min. 70).
Kome su neophodni proteini i kome se mogu preporučiti
– osobama koje imaju potrebu za povećanim unosom proteina
– aktivnim i rekreativnim sportistima
– kao podrška dijetama za smanjenje telesne mase
– osobama koje su netolerantne na laktozu, a žele da unesu dodatne količine proteina u ishranu
– svakome ko se zdravo i uravnoteženo hrani i želi ukusan proteinski šejk kao dodatak ishrani
ISO Pro je izolat proteina surutke koja snabdeva mišiće neophodnim aminokiselinama i aminokiselinama razgranatog lanca BCAA (L-leucin, L-izoleucin, L-valin). Pored izolata, ovaj proizvod u manjoj meri sadrži i mešavinu koncentrata i hidrolizata proteina surutke. Proizvod ne sadrži šećer i trans masti.
ISO Pro po dozi obezbeđuje:
– 22 g izolata brzosvarljivog proteina surutke sa visokom biološkom vrednošću
– protein bez šećera, trans masti i laktoze
– prirodni profil aminokiselina, uključujući i BCAA
– izuzetno ukusan napitak koji se lako i brzo rastvara u tečnosti i priprema u blenderu
Doziranje i način upotrebe
Pomešati 1 dozirnu mericu proizvoda (25 g) sa 250 ml hladne vode ili obranog mleka kako biste pripremili proteinski šejk. U danima treninga, konzumirati 1 porciju proteinskog obroka dnevno 30 min. posle treninga, u danima bez treninga konzumirati jednu porciju ujutro.
Povezani proizvodi
PROTEINI
PROTEINI
PROTEINI
PROTEINI
PROTEINI
POPUSTI
PROTEINI